Anyacégünk bemutatása

A Prvo Plinarsko Drustvo-t 2001-ben vegyes vállalatként alapították horvát és külföldi befektetők, azzal a céllal, hogy a háborút követő újjáépítés során Vukovár megyében kiépítsék a földgázelosztó hálózatot, és ezzel elérhetővé tegyék a földgázszolgáltatást a helyi fogyasztók számára.

A Prvo Plinarsko Drustvo - szoros együttműködésben a helyi önkormányzattal - 2006-ig több mint 9000 fogyasztót kapcsolt rá a hálózatra, több mint 20 millió horvát kuna befektetésével.

A pécsi székhelyű Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt. (DDGÁZ) 2003-ban megvásárolta a céget. Később a német Ruhrgas AG. és VEW Energie AG. tulajdonában lévő DDGÁZ a düsseldorfi székhelyű E.ON Energie AG irányítása alá került. Az E.ON célja - hasonlóan, mint Magyarországon - a horvát elosztópiac konszolidálása volt.


2009-ben a gazdasági válságot követően az E.ON stratégiát váltott, és a PPD-t eladta egy horvát befektetési cégnek. A kezdeti stabilizáció után a menedzsment egy új stratégiát kezdett alkalmazni: mindamellett, hogy a saját elosztási területén folyamatosan erősítették a cég pozícióját és az ügyfélkör kibővítésére is hangsúlyt fektettek, megkezdődtek az előkészületek a liberalizált földgázpiacon az egész országra kiterjedő szolgáltatás bevezetésére.

Napjainkban a PPD a legnagyobb földgáz importőr Horvátországban, melynek köszönhetően a legnagyobb fogyasztókat is maradéktalanul ki tudja szolgálni. Ez a növekedés részben az E.ON-nal és az orosz Gazprommal történő együttműködés eredménye is, mivel a nagy nemzetközi partnerekkel történő szoros együttműködés garantálja a versenyképes, biztonságos és megbízható földgázszállítást és a szállítási útvonalak diverzifikációját.

Felhasználói sarok